Antidepresan ilaçlar bağımlılık yapmaz. Yalnız ilaç birden bırakılırsa ‘çekilme belirtileri’ denilen belirtiler çıkabilir. Bunlar baş ağrısı, baş dönmesi, uyku sorunları, kaygı gibi şikayetlerdir. İlacın doktor kontrolünde azaltılarak kesilmesi bahsettiğimiz bu belirtilerin oluşma riskini azaltır. Psikiyatri ilaçları arasında yeşil reçete ile satılan kaygı giderici ilaçlar (xanax, diazem, ativan vb) bağımlılık yapabilir.
Antidepresan ilaçların etkinliği ortalama 2 hafta sonra ortaya çıkar. İlacın etkin olup olmadığına karar verebilmek için uygun dozda en az 4-6 hafta beklemek gerekir. İlaçlar sinirlilik, ümitsizlik, değersizlik, suçluluk duyguları gibi psikoloji belirtileri ve uykusuzluk, enerji kaybı dikkat azalması, iştahsızlık gibi fiziksel belirtileri azaltmak için kullanılır.
Özellikle tedaviye başlanılan ilk haftalarda baş ağrısı, mide bulantısı, uyku düzensizliği, ishal ya da kabızlık, bulantı, cinsel işlev bozukluğu gibi yan etkiler görülebilir. Çoğu zaman içerisinde azalarak kaybolabilmektedir. Devam eden ya da şiddetlenen yan etki görülmesi halinde hekiminize danışmanız gerekebilir.
Evet, birlikte kullanılırlar. İlaç tedavisinin çoğu zaman terapi ile desteklenmesi gerekir. Böylece kişinin uyum kapasitesi, sosyal desteği arttırılır. Depresyon belirtileri düzeldikten sonra bile psikoterapiye devam edilmesi davranış değişiklikleri yaparak, savunma mekanizmalarını güçlendirerek stresin azaltılmasını sağlar.
Hastanelerde zaman kısıtlılığı nedeni ile terapi yapılamaması psikiyatristlerin sadece ilaç yazdığı terapi yapamadığı şeklinde algının oluşmasına neden olmuş olabilir. Psikiyatristler ilaç tedavisi yanı sıra terapi yöntemleri uygulayabilmektedir. İlaç tedavisinin gerekmediği durumlarda sadece psikoterapi ile de hastayı takip etmek mümkündür.